Liity Hahkun uutiskirjeen tilaajaksi!
VEKTOR-oppimispeli, 28.9.2022
Saamamme tiedon mukaan Vektor-oppimispeli ei ole palaamassa takaisin käyttöön ainakaan lähitulevaisuudessa. Sitä ei voi siis ladata sovelluskaupoista eikä tehdä uusia tunnuksia. Peli ei myöskään toimi olemassa olevilla tunnuksilla. Pahoittelemme tilannetta.
Mikä ihmeen hahmottaminen? -infograafi
Nuorten Hahmola -hanke on yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa tehnyt infograafin hahmottamisesta ja hahmotusvaikeuksista.
Infograafia saa tällaisenaan käyttää vapaasti. Ei kaupalliseen käyttöön.
Nuorten Hahmola -hankkeen loppuseminaari
Nuorten Hahmola -hanke päättyy vuoden lopussa. Hankkeen maksuton verkkovälitteinen loppuseminaari järjestetään tiistaina 26.11.2024 klo 13.00-15.00.
Voit tilata linkin tapahtumaan alla olevasta painikkeesta.
Linkin tilaaminen ei sido osallistumaan tapahtumaan.
Lämpimästi tervetuloa mukaan kuulemaan hankkeen tuotoksista sekä yhteistyökumppaneiden puheenvuoroja!
26.9.2024
Spiral Hahmottamisen taidot-peli
Tervetuloa tutustumaan Kuntoutussäätiön maksuttoman ja asiakastyötä sujuvoittavan Spiral-menetelmän uusimpaan versioon ”Spiral Hahmottamisen taidot”.
Peliversio on kehitetty Kuntoutussäätiön ja Nuorten Hahmola -hankkeen yhteistyönä.
Materiaalit Spiral Hahmottamisen taidot -peliversioon ovat saatavilla Kuntoutussäätiön sivuilta.
25.9.2024
Tilauskoulutusta hahmotusvaikeuksista
Nuorten Hahmola -hanke on päättymässä vuoden 2024 lopussa. Samalla päättyvät hankkeen järjestämät maksuttomat koulutukset.
Koulutusta hahmotusvaikeuksista on kuitenkin edelleen saatavilla Niilo Mäki Instituutin tilauskoulutuksena.
Tilauskoulutukset suunnitellaan kestoltaan, sisällöltään ja rakenteeltaan toiveidenne mukaisiksi. Ne voidaan järjestää tilaajan toivomassa paikassa, myös vuorovaikutteinen webinaari tai verkkotallennekoulutus on mahdollinen. Tilauskoulutusten hintaan vaikuttavat koulutuksen laajuus (tunnit/päivät) ja osanottajamäärä.
Suvi Ylösen väitöstilaisuus 24.5.2024
KM, YTM Suvi Ylösen erityispedagogiikan väitöskirjan “Hahmotusvaikeudet koettuna ja kerrottuna ilmiönä: Narratiivinen tutkimus merkitysten, toimijuuden ja kategorioiden rakentumisesta” tarkastustilaisuus järjestettiin Jyväskylässä pe 24.5.2024.
27.5.2024
Ylönen Radio Keskisuomalaisen haastattelussa
Suvi Ylönen kävi Radio Keskisuomalaisen lauantailähetyksessä kertomassa väitöstutkimuksestaan.
Haastattelusta on tehty Podcast, joka on kuunneltavissa linkistä: https://www.ksml.fi/paikalliset/6797735
27.5.2024
Ylösen väitöstutkimuksesta Erilaisten oppijoiden liiton uutisessa
Erilaisten oppijoiden liitto uutisoi Suvi Ylösen väitöstutkimuksesta.
Jutun pääsee lukemaan linkistä: https://www.eoliitto.fi/2024/05/23/tuore-vaitos-tekee-hahmotusvaikeudet-nakyviksi/
Hahmola-oppimisympäristön nuorille suunnatut sisällöt
Syksyn 2023 aikana Hahmola-oppimisympäristöön on avattu uusia nuorille suunnattuja sisältöjä.
Hahmola on maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen sähköpostiosoitteella.
10.1.2023
Nuorten Hahmola -hankkeen ja Autismiliiton yhteinen webinaari
Autismi ja hahmottaminen #tunneautismi
7.9.2022
Hoppi-työkalupakki on julkaistu
Ilolla ja ylpeydellä tiedotamme, että Aivoliiton Pihalla -hankkeen Hoppi-työkalupakki nuorten liikunnan ohjaajille on julkaistu tänään!
Olemme saaneet kunnian olla mukana toteuttamassa tätä mainiota työkalua hahmotusvaikeuksien osalta. Hoppi-sivustolla löytyy myös tärkeää tietoa mm. tarkkaavuuden, toiminnanohjauksen ja kielellisten vaikeuksien huomioimisesta liikuntaharrastuksissa. Käykää tutustumassa ja ihastumassa ja vinkatkaa tästä myös eteenpäin!
Hoppi-työkalupakkiin pääset linkistä: https://www.aivoliitto.fi/hoppi/
15.6.2022
Ylen artikkeli ja videot Yle Areenassa
Oletko miettinyt millaista on, kun on hahmotusvaikeuksia tai miten selittäisit omakohtaisista kokemuksistasi ymmärrettävästi muille? Yle Oppimisen jutussa hahmotusvaikeuksia havainnollistetaan lyhyiden videoiden kautta:
Anniina Ala-Soini, 36, eksyy helposti eikä osaa kuoria appelsiinia kunnolla – katso, millaisiin tilanteisiin hahmotushäiriön kanssa elävä voi joutua
(toim. Anu Heikkinen)
https://yle.fi/aihe/a/20-10002964
11.3.2022
Verraton-lehden artikkeli: Nuori tarvitsee tukea hahmottamisen ongelmiin
“Nuoruus on itsenäistymisen ja oman identiteetin etsimisen aikaa. Tässä iässä hahmottamisvaikeuksia voi olla erityisen vaikea hyväksyä. Ongelmat tekee ehkä mieli peittää niin kavereilta kuin aikuisiltakin.”
Artikkelin pääset lukemaan kokonaisuudessaan linkistä: https://www.verraton-lehti.fi/nuori-tarvitsee-tukea-hahmottamisen-ongelmiin/
29.10.2021
Tiedoksi Hahkun tietosuojaselosteen päivitys
Nuorten Hahmola -hankkeen käynnistymisen myötä olemme päivittäneet Hahkun tietosuojailmoituksen kattamaan myös uuden hankkeen sisällöt. Olemme tehneet ilmoitukseen vähimmäismuutokset, joilla pystymme huomioimaan hankkeen vastuuhenkilöiden vaihtumisen ja uudet toiminnallisuudet. Hahkun toiminnot toteutetaan 1.11. alkaen uuden tietosuojailmoituksen alla. Voit tutustua uuteen tietosuojailmoitukseen täältä: https://www.hahku.fi/tietosuojailmoitus/
10.10.2021
Haastattelussa Nuorten Hahmola -hankkeen toimijat
Ketä ja mitä Nuorten Hahmolan takaa paljastuu? Lue Niilo Mäki Instituutin lokakuun 2021 uutiskirjeen juttu Nuorten Hahmolan suunnitelmista!
Kirjoittajana Janette Niemi (KK), aikuiskasvatustieteen maisteriopiskelija, NMI harjoittelija.
Juttuun pääset tästä.
Tietoa ja tukea nuorten hahmotusvaikeuksiin
Elokuussa 2021 on käynnistymässä uusi, STEA-rahoitteinen kolmivuotinen hanke ”NUORTEN HAHMOLA -vertaisuutta, tietoa, tukea ja tunnistamisen välineitä 15–19-vuotiaille hahmotusvaikeuksille nuorille, heidän läheisilleen ja nuorten kanssa toimiville”. Hankkeen tavoitteena on, että nuoret ja heidän kanssaan toimivat tunnistavat ja hyväksyvät aiempaa paremmin hahmotusvaikeudet, niiden ilmenemisen sekä merkityksen opinnoissa, työssäoppimisessa, vertaissuhteissa ja arjessa.
–Aiemmat Hahku-hankkeet ovat keskittyneet lapsiin ja työikäisiin, joten uusi hanke kohdentuu näiden väliin jäävään erittäin tärkeään ajanjaksoon ja täydentää aiempien hankkeiden tuotoksia. Aiemmissa hankkeissa olemme huomanneet, kuinka tärkeä elämänvaihe nuoruus on myös hahmottamisen näkökulmasta ja kuinka monissa nuoruusvaiheen päätöksissä olisi hyvä huomioida mahdolliset hahmotusvaikeudet, hankekoordinaattori Suvi Ylönen kertoo.
Nuorten Hahmola täydentää aiempien hankkeiden tuotoksia ja tuo nuorten näkökulmaa ja tarpeita selvimmin esille. Myös Hahkun tietopalvelun ja työikäiselle väestölle suunnatun Hahmola-oppimisympäristön ylläpitoa ja kehittämistä jatketaan.
–Hankkeessa tullaan järjestämään vertaisryhmätoimintaa nuorille, joilla on todettu tai epäillään olevan hahmotusvaikeuksia. Lisäksi hankkeessa luodaan ”Hahmolan pikkusisar tai -veli” eli Nuorten Hahmola -sivusto hahmotusvaikeuksisten nuorten kohtauspaikaksi. Nuorten Hahmolaan kootaan tietoa ja tukea ja tunnistamisen välineitä hahmotusvaikeuksisille 15–19 -vuotiaille nuorille, heidän läheisilleen ja nuorten kanssa toimiville tahoille, Suvi Ylönen kertoo.
Peruskoulun ja toisen asteen toimijoille tarjolla on lisäksi kolmipäiväisiä Hahku-mentorikoulutuksia, joista ensimmäinen toteutetaan jo syksyllä 2021. Koulutukset ovat maksuttomia ja niihin pääsee ilmoittautumaan Hahkun tietopalvelu -sivustolta osoitteesta: https://www.hahku.fi/koulutus
–Aiemmista hankkeista tutut yhteistyökumppanit ADHD-liitto, Aivoliitto, Autismiliitto, Erilaisten oppijoiden liitto ja Suomen CP-liitto jatkavat kanssamme, mikä on erittäin tärkeää Hahkun toiminnan jatkuvuuden kannalta. Ja iloksemme saamme uusiksi yhteistyökumppaneiksi mukaan Kuntoutussäätiön, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Ammattiopisto Spesian ja Jyväskylän Nuorten talo -hankkeen. Uskon, että tällä tietotaidolla ja asiantuntemuksella pääsemme pitkälle, Ylönen iloitsee.
Hanke toteutetaan Niilo Mäki Instituutissa vuosina 2021–2024. Hankkeen uusimmat kuulumiset saat selville helposti seuraamalla hankkeen Facebook-sivuja osoitteessa: https://www.facebook.com/hahmottaminen
HAHMOTATKO? -tietoa ja tukea nuorten ja aikuisten hahmotusvaikeuksiin
Webinaari torstaina 26.8.2021 klo 13.00–15.30
Webinaarin tallennetta pääsee katsomaan alla olevasta linkistä 11.9. saakka:
https://youtu.be/SQKrJdgs9f8
Alustava ohjelma:
Klo 13.00 Tilaisuuden avaus, Työikäisten aikuisten hahmottamisen kuntoutus -hankkeen
hankevastaava Juha Lahti
Klo 13.15 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro, Anniina Ala-Soini
Klo 13.30 Miksi kehityksellisiä hahmottamisen vaikeuksia on niin vaikea hahmottaa?
Johanna Nukari, Neuropsykologian erikoispsykologi, Kuntoutussäätiö
Klo 13.45 Hahmola-oppimisympäristö ja Hahku-mentorikoulutukset,
projektisuunnittelijat Asta Ruodemäki ja Suvi Ylönen
Klo 14.45 Kohti tulevaa, Nuorten Hahmola -hankkeen hankevastaava Suvi Ylönen
Klo 15.00–15.25 Keskustelutilaisuus
Klo 15.25 Tilaisuuden päätös, Työikäisten aikuisten hahmottamisen kuntoutus -hankkeen
hankevastaava Juha Lahti
Lämpimästi tervetuloa kuulemaan Työikäisten
aikuisten hahmottamisen kuntoutus (Hahku) -hankkeen tuloksista ja tuotoksista.
Tilaisuudessa esitellään Hahmola-oppimisympäristöä, Hahku-mentoritoimintaa ja
kerrotaan elokuussa 2021 alkavasta Nuorten Hahmola -hankkeesta.
Kun lapsella on cp-vamma – ainutlaatuinen kokonaisuus
vinkkejä ja välineitä perheille ja ammattilaisille
Kun lapsella on cp-vamma -opas on juuri julkaistu CP-liiton verkkosivuilla cp-liitto.fi/arkisujuu ja cp-liitto.fi/oppaat. Hahku-hanke on mukana oppaassa hahmottamista ja hahmotushäiriötä käsittelevässä osuudessa.
Cp-vamma on yleisin lapsuudessa diagnosoitu pitkäaikaista ja säännöllistä kuntoutusta edellyttävä oireyhtymä. Se johtuu vauriosta aivojen liikettä, tasapainoa ja asentoa säätelevissä osissa. Vamman aiheuttava aivovaurio syntyy sikiökaudella, synnytyksen aikana tai viimeistään varhaislapsuudessa.
Cp-oireyhtymän kirjo on laaja. Osalla lapsista vamma vaikuttaa arkeen vain vähän, toiset tarvitsevat tukea kaikilla elämänsä osa-alueilla. Niinpä oppaastakin rakentui sisällöltään ja laajuudeltaan ainutlaatuinen.
Kirjoitusten aiheet vaihtelevat hahmotushäiriöistä hengitykseen, oppimisesta oikeanlaiseen asentohoitoon, spastisuudesta seisomatelineeseen ja syömisen haasteisiin. Tarkoitus on tuoda perheille, läheisille ja ammattilaisille vinkkejä ja välineitä lapsen kehityksen tukemiseen sekä tarjota ymmärrystä cp-oireyhtymään liittyvistä tarpeista.
HAHMOLA-oppimisympäristö on avattu!
Hahmola on Hahku-hankkeessa toteutettu verkkopohjainen oppimisympäristö, joka sisältää hahmottamisen harjoitteita erilaisiin arkisiin pulmatilanteisiin liittyen. Hahmola on ensisijaisesti suunniteltu aikuisille itsenäisesti käytettäväksi, mutta harjoitteista voi toki ottaa mallia myös lapsille ja nuorille tai Hahmolaa voi käyttää tuetusti.
Harjoitteiden taustalla on Hahkun nelikenttämalli hahmottamista vaativista taidoista. Näitä taitoja ovat: löydä ja tunnista, muokkaa ja kokoa, sijoita ja suhteuta sekä liiku ja suunnista. Hahmola koostuu yhteensä 16 kurssista, jotka jakautuvat yllä mainittuihin neljään eri teemaan. Jokaista teemaa pääsee siis harjoittelemaan neljän kurssin verran.
– Kursseilla painotetaan hieman eri asioita, esimerkiksi jokaisen osa-alueen ensimmäisellä kurssilla kiinnitetään erityisesti huomioita omien vaikeuksien tunnistamiseen ja tiedon lisäämisen siten, että omista hahmotusvaikeuksista olisi helpompaa kertoa muille. Ja viimeisillä kursseilla sitten taas keskitytään siihen, millaisia uudenlaisia toimintamalleja voisi omassa arjessa ottaa käyttöön, Hahkun hankekoordinaattori Juha Lahti kertoo.
Harjoitteiden lisäksi sivustolla on edellä mainittuihin teemoihin liittyviä tietopaketteja sekä vinkkejä siihen, miten taitoja voi harjoitella myös omassa arjessaan. Verkkoharjoittelun rinnalla tilanteita harjoitellaankin todellisessa toimintaympäristössä joko itsenäisesti tai mentorin tuella ohjattuna. Mentorina voi toimia esimerkiksi järjestön vapaaehtoistoimija tai kokemusasiantuntija. –Hahku-mentorikoulutuksia on järjestetty eri puolella Suomea ja tänä syksynä ne on toteutettu etäyhteyksin. Seuraavat mentorikoulutukset käynnistyvät alkuvuodesta 2021, Juha vinkkaa.
Hahmolan tavoitteena on auttaa hahmotusvaikeuksista tunnistamaan itselleen vaikeat arjen tilanteet, hyväksymään kokemuksiin liittyvät ikävätkin tunteet ja kokemukset, reflektoimaan ja ennakoimaan omaa arkeaan ja luomaan strategioita, joiden avulla arkinen toimintakyky paranee ja hahmotusvaikeuksien suorat tai välilliset rajoitukset elämässä vähenevät.
– Monelle tunnistamattomat hahmotusvaikeudet ovat voineet aiheuttaa monenlaista päänvaivaa ja herättää tunteita laidasta laitaan, joten Hahmolassa on pyritty huomioimaan nämä kokemukset ja tuomaan tietoa siitä, että kokemusten kanssa ei ole yksin, Juha kertoo.
Hahmolan käyttö on ilmaista, käyttö edellyttää kuitenkin rekisteröitymisen. Hahmolan ensimmäiset kurssit avataan perjantaina 6.11.2020. Loput kurssi aukeavat joulu-tammikuun aikana. Hahmolaan pääsee Hahkun tietopalvelun kautta osoitteesta: https://www.hahku.fi/
Tiedote Hahmolan avautumisesta (pdf)
Oppimisen olohuoneen 6-osainen videosarja on julkaistu
Oppimisen olohuoneen videosarjassa asiantuntijat kertovat erilaisesta oppimisesta eri näkökulmista sekä Oppimisen olohuoneen toiminnasta. Mukana myös Hahku-hankkeen Juha Lahti kertomassa hahmottamisen vaikeuksista ja mitä ne tarkoittavat arjessa, opinnoissa ja työelämässä.
Videot ovat katsottavissa Youtube:ssa Oppimisen olohuone -kanavalla sekä Erilaisten oppijoiden liiton sivuilla: https://www.eoliitto.fi/videot-oppimisen-olohuone/
Erilaisten oppijoiden liiton hallinnoiman Taitotuunaajat ESR-hankkeen 2016-19 aikana. Hanke keskittyy aikuisten erilaisten oppijoiden perusoppimisvalmiuksiin.